Zašto je damast najbolji odabir za posteljinu?

Birate li novu posteljinu, vjerojatno ćete posegnuti za pamučnom jer je to najugodnija tkanina za spavanje. No nije svaki pamuk isti. A nije niti svako tkanje.

U širokoj ponudi posteljina koju možete naći na tržištu česte su mješavine i novi, umjetni materijali koji ne pružaju jednaku ugodu spavanja.

Tkanine napravljene od prirodnih sastojaka nježne su i pažljive prema koži. One „dišu“ zajedno s vama, upijaju vlagu i ostavljaju ugodan osjećaj svježine.

No pored prirodnih sastojaka, kod odabira posteljine važno je obratiti pažnju i na tkanje. Tanko posteljno platno neće pružiti dovoljnu zaštitu, a pranjem i održavanjem brzo će se istrošiti. Stoga je isplativije uložiti u kvalitetna i trajna rješenja poput damasta. 

Koja je razlika između damasta i platna?

Termin damast odnosi se na posebnu vrstu tkanja, a damastna tkanina može se izraditi od pamuka, svile, lana ili kombinacije materijala.

Damast je vrhunska tkanina koja je izdržljiva, trajna i ima poseban sjaj. Iza bogatog sjaja krije se posebna tehnika preplitanja niti osnove i potke te kvalitetna dorada. Ova tehnika omogućuje stvaranje posebnih, postojanih uzoraka koji zadržavaju oblik, formu i boju bez obzira koliko puta ih oprali i izglačali. Tisak ili print na tkaninama s vremenom blijedi i mijenja boje, no uzorci stvoreni tkanjem ostaju isti kao prvog dana.

Slika 1. Uzorci nastali tkanjem ne blijede vremenom poput onih nastalih tehnikom tiska

Obično pamučno platno koristi manje kvalitetnu, često i grublju pređu, te samo osnovnu doradu. Postojanost i sjaj damasta osiguravaju postupak mercerizacije i dodatni procesi obrade koje oplemenjuju vlakna i poboljšavaju njihova svojstva.

Zašto volimo pamuk?

Prirodni materijali, kao što je pamuk, imaju karakteristike koje umjetni materijali nemaju.

Pamučna  posteljina zimi grije tijelo, a ljeti pruža svježinu. Pamuk upija znoj i regulira tjelesnu toplinu, što nam omogućuje opušteniji odmor i bolji san. Stoga je važno znati da ćete se uz kvalitetnu posteljinu kvalitetnije i odmoriti, probuditi zadovoljniji i s više energije.

Slika 2. Cvijet pamuka

Odaberite damastnu pamučnu posteljinu Merla iz Tvornice tekstila Trgovišće, jedinog proizvođača damasta od Milana do Istanbula.

Osim vrhunske kvalitete, kupnjom kvalitetne i trajne posteljine podržavate odgovornu proizvodnju koja je pažljiva prema prirodi. Smanjujete generiranje nepotrebnog otpada, upotrebljavate manje vode i sredstava za održavanje, a kupnjom direktno od proizvođača izbjegavate dodatne troškove transporta i posrednika.

Damastna posteljina pravi je odabir za kupca koji pazi što kupuje.

Sastav: 100 % prirodni pamuk provjerenog porijekla

Tkanina: damast, žakardno tkanje

Postojanost: 250 ciklusa pranja i glačanja (testirano i potvrđeno na Tekstilno-tehnološkom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu)

Podrijetlo: hrvatski proizvod – dizajnirano, tkano i šivano u Hrvatskoj

Pogodno za sve tipove kože. Prirodan proizvod, nositelj OEKO-TEX® Standard 100 certifikata vodeće svjetske neovisne organizacije za sigurnost tekstila. Ova potvrda jamči da u proizvodnji nisu korišteni sastojci koji bi mogli biti zdravstveno upitni te je proizvod siguran za korištenje.

Kako održavati damast?

Jedna od brojnih prednosti damastnih tkanina njihovo je jednostavno održavanje. Bez obzira na boju i uzorak mogu se prati na svim temperaturama, pa i na visokih 95 stupnjeva. Preporuka je da kod pranja izbjegavate agresivne deterdžente i izbjeljivač, a s glačanjem započnete dok je posteljina još pomalo vlažna.

Kod glačanja obratite pažnju s koje strane posteljine držite glačalo. Uvijek je bolje prvo glačati s „donje“ strane, a potom tek lagano ispeglati posteljinu s „prave gornje“ strane.