Na koliko stupnjeva se pere posteljina i koliko često?

Svakog tjedna čovjek spava između 49 i 60 sati, a istraživanja su pokazala da bolje spavamo na svježe opranoj posteljini. Na koliko stupnjeva se pere posteljina, ali i koliko ju je često potrebno mijenjati dva su najčešća pitanja u vezi s održavanjem posteljine.

Posteljina dodiruje naše tijelo i na njoj ostaju stanice kože, kapljice znoja, ali i ostaci šminke, gela za kosu i ostalih preparata koje ne uspijemo ukloniti prije odlaska u krevet. Zato ju je potrebno pažljivo održavati i redovno prati.

Higijena nam nalaže da učestalo mijenjamo posteljinu. Prljave plahte i jastučnice mogu doprinijeti razvoju alergija, ali i ometati dobar san. Stoga je važno voditi računa o tome da je vaša posteljina uvijek čista. Što to znači?

Većina ljudi trebala bi oprati posteljinu barem jednom tjedno. Ako ne spavate u krevetu svakog dana, možda možete rastegnuti to razdoblje na svaka dva tjedna, no znojite li se pojačano ili imate problema s kožom, kod vas će mašina za pranje rublja trebati raditi i više od jednom tjedno.

Slika 1. Posteljina uvijek mora biti čista

S obzirom na to da se posteljina pranjem troši, pametno je uložiti u kvalitetniju posteljinu koja će dugo trajati. Posteljina od umjetnih materijala traju znatno kraće od damastne posteljine.

Na vijek trajanja posteljine utječe koliko ju često peremo, ali i na koliko stupnjeva.

Kako ispravno prati posteljinu?

  1. Pročitajte uputstva na etiketi kako biste vidjeli je li proizvođač stavio posebne napomene za pranje.
  2. Perite posteljinu na najvišoj temperaturi naznačenoj na posteljini.
  3. Koristite deterdžente za pranje rublja koji nisu agresivni.
  4. Imate li osjetljivu kožu, razmislite o tome da dvaput isperete posteljinu.
  5. Stavite da se suši na vjetru i suncu ili je osušite u sušilici za rublje
Slika 2. Posteljinu je najbolje osušiti na zraku

U pravilu se kvalitetna posteljina može prati na 90-98° Celzijusa, dok se osjetljive i manje kvalitetne tkanine peru na temperaturi od preporučenih 40° do maksimalnih 60° Celzijusa kako se ne bi oštetila vlakna, napravile rupice ili kako posteljina ne bi izgubila svoj osnovni oblik.

Bijelu posteljina od pamuka uobičajeno je prati na 90 stupnjeva, a posteljinu u boji na maksimalnih 60 kako ne bi previše izblijedjela.

Merla damastna posteljina može se prati na 95° Celzijusa, bez obzira radi li se o bijeloj ili tamnijim bojama.

Naša posteljina savršeno je očuvana i nakon 250 pranja, što je gotovo 5 godina korištenja.

Želite li da Vaša posteljina bude ugodna na dodir i godinama ista, izaberite Merlu. Isplati se.