susilica rublja

Pamučnu posteljinu najbolje je sušiti na klasičnom sušilu, idealno ako imaš prostor vani na balkonu, dvorištu ili terasi. Svježi zrak i ne prejako sunce najviše gode tvojem rublju.

No, kada temperature padnu i ima više kiše, češće palimo sušilice koje su korisne kada se pravilno koriste, ali mogu izazvati i skupe pogreške – promjenu dimenzije, skupljanje i uništavanje tkanine.

Zato evo nekoliko savjeta kako izbjeći najčešće pogreške: 

1. Ne pretrpavaj perilicu (kao niti sušilicu)

Kako bi se odjeća adekvatno oprala, potreban joj je prostor u perilici. Inače će se rublje sabiti, neće se dovoljno dobro namočiti, a kamoli okretati kako bi trebalo.

Ovo je važno iz više razloga. Ako je bubanj preopterećen, deterdžentu je teže prodrijeti u svaki odjevni predmet i teško će se ukloniti mrlje. Manjim punjenjem smanjit ćeš potrebu za ponovnim pranjem (ako se sve mrlje ne operu) te će se i vrijeme sušenja smanjiti jer će centrifuga bolje odraditi, a rublje će se manje uništiti i gužvati. 

2. Izvadi rublje iz sušilice prije nego što je potpuno osušena

Ako koristiš sušilicu, izvadi posteljinu iz bubnja prije nego što je potpuno osušena. Objesi ju na klasično sušilo te potom rastegni i presavij. Na ovaj način izbjeći ćeš da se rublje presuši i zbog toga smanji i uništi. Dodatni benefit – razvlačenje posteljine gotovo je jednako učinkovito kao peglanje.

3. Najvažnije upozorenje – pazi na temperaturu

Prevruća sušilica najčešći je krivac za uništene i previše skupljane tkanine. Vruća voda nije problem, ali vruć zrak je taj koji slabi i lomi prirodne niti. Posljednje minute ciklusa sušenja period je kada se tkanina pregrije, zbog čega postaje krhka te s vremenom blijedi. Pregrijavanje također uzrokuje statički elektricitet koji privlači prašinu na površinu tkanine. Zato pažljivo sa sušilicama i koristi niže temperature! A svakako tome pomogne i da izvadiš rublje prije nego što je do kraja suho.

4. Redovito čisti filtar sušilice

Redovito čisti filtar sušilice pogotovo nakon sušenja deka i drugih tekstila meke teksture. Filtar u kojem su se nakupili končići i drugi otpaci mogu oštetiti tkaninu prilikom sušenja.

5. A za kraj iznimka – Lanena posteljina i sušilica

Preporuka je za većinu lanenih posteljina (tako i za naš MerLAN) da se suši u sušilici. Da biste dobili svilenkasti opip i gužvani efekt, lanenu posteljinu je potrebno sušiti u sušilici za rublje. Pri tome isto treba paziti na temperaturu – maksimalna bi trebala biti 60 stupnjeva.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)