Plahta s gumicom ili ravna plahta: koju izabrati?

Trebate li kupiti ravnu plahtu za krevet ili pak plahtu s gumicom koja pristaje uz madrac? Odgovor ovisi o vašim navikama, a svaka plahta ima svoje prednosti.

Plahta s gumicom zapravo služi da zaštiti madrac. Djeluje kao zaštita od znoja i prljavštine za madrac, a usput stvara dodatni mekani sloj za spavanje. Ima zaobljene uglove te savršeno pristaje na madrac ako kupite odgovarajuću veličinu. Često je zovu donjom plahtom.

Plahta bez gumice je kvadratnog oblika, ima ravne kuteve i može se postaviti ili direktno na madrac ili pak iznad plahte s gumicom kao dodatna zaštita.

Kako odlučiti koja je plahta za vas?

Većina ljudi odabire ravne plahte jer ih je lakše glačati i složiti u ormar. Plahte bez gumice služe i kao barijera između vas i deke te tako štite deku od znoja i prljavštine, ali i stvaraju ugodnije spavanje jer se manje znojite kada niste u direktnom kontaktu s dekom. Gornje plahte mogu ujutro završiti zgužvane poput loptice na drugom kraju kreveta, ali to nije razlog da ih odbacite.

Plahte s gumicom odabir su onih koji ne mare za savršeno ispeglanu posteljinu, već im je fokus na praktičnosti. Njih je puno teže zgužvati tijekom spavanja ili izvući ispod madraca.

Zapravo vam trebaju obje vrste plahti.

Plahte s gumicom savršeno štiti madrac. Na nju možete postavite dodatnu ravnu plahtu za veću ugodu, ili se pak tom ravnom plahtom pokriti. Ravna plahta odlična je zaštita za pokrivač.

Slika 1.: Usporedba: ravne plahte vs. plahte s gumicom

Obje vrste plahti imaju svoju funkciju i svoje prednosti. Odabir vrste plahti ovisi najviše o vašem stilu spavanja i stilu života, ali i godišnjem dobu.

Oni koji ne vole plahte s gumicom obično kao razlog navode da ih je teško složiti i da zbog toga budu zgužvanije od ravnih plahti.  Zagovornici „gumičastih“ plahti pak, obožavaju jednostavnost navlačenja i savršeno prianjanje na madrac.

Zašto hoteli ne koriste plahte s gumicom?

Odsjednete li u bilo kojem hotelu, u većini slučajeva vidjet ćete da koriste isključivo ravne plahte koje savršeno pristaju na madrac zbog tehnike koja se počela primjenjivati u liječenju još u 19 stoljeću. Naime, 1850-ih britanska medicinska sestra Florence Nightingale organizirala je grupu žena da pomognu pri oporavku bolesnika. Sestre su trebale biti učinkovite i organizirane, te su otkrile kako dobro učvrstiti ravnu plahtu pomoću kuteva. Tehnika se održala do danas i dalje je jedna od najpopularnijih metoda za namještanje kreveta u prostorima s velikim brojem postelja koje je potrebno često i uredno presvlačiti. 

Tri su razloga zašto u hotelima nećete vidjeti plahte s gumicom.

1. Guma bi se brže razvukla

Obzirom da hoteli gotovo svakodnevno mijenjaju posteljinu koja se potom pere na visokim temperaturama, elastin iz gume brzo bi izgubio svoja svojstva te plahte s gumicom ne bi više dobro prianjale na madrace.

2. Zauzimaju manje prostora

Puno je lakše složiti ravne plahte od onih s gumicom. Osim što tako bolje izgledaju za goste, smanjuju volumen te ih je lakše spremiti. Štede prostor potreban za pohranu posteljine, što je bitno svakom hotelu.

Slika 2. Uredno složena posteljina

3. Lakše su za glačanje

Servisi za pranje i glačanje rublja koriste velike strojeve s tzv. valjcima za glačanje. Puno je jednostavnije glačati ravnu plahtu od one zaobljene u kutu jer ne trebate brinuti oko nabora.