Možda smo pristrani, ali kada je riječ o uređenju životnog prostora, uvijek ćemo najviše pažnje posvetiti upravo spavaćoj sobi. Uređenje dnevnog boravka, kuhinje i blagovaonice ponekad zahtjeva pronalazak kompromisa između stila i funkcionalnosti. Tako se često dogodi da odustanemo od stilskog usmjerenja kako bismo dobili primjerice više prostora za odlaganje ili prostor za goste. Od realnosti ne možemo pobjeći, ali zato svoju spavaću sobu možemo učiniti svojim utočištem i urediti je po svom te se tako u potpunosti izraziti kroz vlastiti stil uređenja.

U nastavku smo za vas izdvojili nekoliko popularnih stilova u koje su se uklopile najljepše Merla posteljine.

Japandi – hygge filozofija kao stvorena za spavaću sobu

Funkcionalna i pročišćena skandinavska filozofija uživanja u ovom crossover stilu oplemenjena je istočnjačkim minimalizmom, nježnom paletom boja i prozračnim dekorom. Ako svoju spavaću sobu želite pretvoriti u opuštajuću oazu lišenu pretrpanih zidova i polica, istražite zakonitosti neodoljivog japandi stila.

Kako to postići? Naučite uživati u jednostavnim stvarima i na prvo mjesto stavite udobnost. Kombinirajte jednostavne uzorke, prirodne boje i materijale, nemojte robovati ujednačenosti već prihvatite malene nesavršenosti i oslobodite se svih viškova koji mogu umanjiti osjećaj komfora i opuštanja.

View this post on Instagram

A post shared by Aimee (@throughthegreydoor)

Koju posteljinu odabrati? Omiljenu, potpuno bijelu posteljinu Module kombinirajte s udobnim, pletenim prekrivačem u nekoj od neutralnih boja i tako postignite ravnotežu minimalizma i udobnosti.

Industrial – neočekivani kontrasti i posteljina kao glavna zvijezda

Kombinacija grubih tekstura i površina od betona, cigle, čelika, mjedi i kože. Već desetljećima je industrijski stil jedan od omiljenih pristupa uređenju interijera, a osobito je popularan među muškom populacijom. A jasno je i zašto. U prostoru inspiriranom njujorškim potkrovljima prevladavaju tamni tonovi koji tvore ugodan i opuštajući prostor koji svojom ležernošću i površinskom grubošću s lakoćom djeluje muževno i neopterećeno.

Odlučite li se u svojoj spavaćoj sobi poigrati industrijskim stilom, birajte kontrastne motive poput ogoljenog zida, instalacija i ostalih struktura te dizajnerske rasvjete, visokokvalitetnog, minimalističkog namještaja, saga i posteljine.

View this post on Instagram

A post shared by LoftDesigne (@loftdesigne.world)

Koju posteljinu odabrati? Module crna ili tamno siva. Ukrasni jastuk u žutoj ili narančastoj boji naglasit će umirujuće, tamne tonove posteljine. Ako prostoru želimo dati malo svježine i luksuznog, hotelskog osjećaja, birajte Bound kolekciju u kombinaciji bijele i tamno sive.

Boho – spavaća soba s obiljem zelenila i etno detalja

Svoju ljubav prema putovanjima i avanturi prenesite i u spavaću sobu. Suveniri s dalekih putovanja, prirodni materijali, pletiva, egzotične tkanine na jastucima i tapiserije sjajno će izgledati u prostoru koji se bazira na neutralnim i pastelnim bojama ružičaste, žute i zelene. Posudite par ideja za uređenje od bake i pronađite pokoji antikni ili restaurirani komad namještaja. Ako se odlučite, možete se okušati i u DIY projektu.

Boemski stil teško možemo razdvojiti od prirode, pa su biljke važan detalj u svakoj boho spavaćoj sobi. Biljke koje pročišćuju zrak bit će najbolji izbor. Možete ih smjestiti u stilski prikladne makrame visilice i tako prostoru dati novu dimenziju i utilitarnost.

View this post on Instagram

A post shared by Bohemian Decor (@bohodecor__)

Koju posteljinu odabrati? Kao što smo rekli, bakina škrinja odlično je mjesto za potražiti inspiraciju. Nama se čini da je bijela Module posteljina u uzorku bijelog perja najljepši način da asocirate osjećaj bakine damastne posteljine koja se desetljećima čuvala za posebne trenutke. Ako pak želite malo više boje ili doticaja s prirodom, birajte Module zelenu posteljinu s etno geometrijskim uzorkom – Sage Stars.

Maksimalizam – za one koji vjeruju u „više je više“

Ako zazirete od spomena na minimalizam, neutralne boje i geslo „manje je više“, možda ćete upravo u eklektičnom svijetu maksimalizma pronaći svoj osobni stil. Bogate, vibrantne i glasne boje i uzorci te ekscentričan stilski namještaj pažljivo se kombiniraju kako bi tvorili snažnu, ali promišljenu cjelinu. Tapete, garniture, tapiserije, sagovi i štukature u naizgled nepovezanim bojama ili uzorcima, sve to uz ponosno izložene vrijedne predmete, uspomene i umjetnine čine maksimalizam neodoljivim i sve popularnijim smjerom uređenja doma.

View this post on Instagram

A post shared by COLOR PLACE INTERIOR (@color_place_interior)

Koju posteljinu odabrati? Naglasite raskošno uzglavlje najluksuznijim modelima posteljine poput bijele Hem s ukrasnim crnim koncem. Ako vaša soba zahtjeva još malo boje, birajte blistavu, raskošnu posteljinu Module u plavoj boji.

Art Deco – klasika za najglamurozniju spavaću sobu

U modernom uređenju doma art deco slavi klasicizam s bogato dekoriranim geometrijskim ili stiliziranim figuralnim likovima. Neobični i skupocjeni materijali odaju dojam luksuza i bogatstva, pa su tu nezaobilazni kristalni detalji, srebro, krom, žad i slični materijali. Zabavan način da u svoju sobu unesete malo art decoa može biti baršunasto uzglavlje kreveta ili prekrivač, geometrijske tapete, impozantno ogledalo…

View this post on Instagram

A post shared by Swatch Interior Design UK (@swatch_interior_design)

Koju posteljinu odabrati? Kako bi ostali predmeti i dekorativni elementi u sobi došli do izražaja, možete birati luksuzne kolekcije posteljine Hem i Frame koje dolaze u crnoj ili bijeloj verziji. Ako pak art deco želite koristiti samo u detaljima i svesti ga na minimum, odaberite profinjenu sivu posteljinu geometrijskog uzorka (Silver Lining Casablanca) iz kolekcije Module.

Jeste li već pronašli svoje stilsko opredijeljene kada je riječ o spavaćoj sobi? Kojim god putem odlučite ići, niti jedna spavaća soba nije potpuna bez odgovarajuće posteljine. Osim stila i dizajna, važno je odabrati posteljinu zbog koje ćete jedva čekati boravak u krevetu, a čija će se trajnost dokazati i godinama nakon uređenja. Birajte pamučnu posteljinu koja ne gubi oblik, boju niti uzorak. Ako se ne možete odlučiti, ne zaboravite – bijela je uvijek dobar izbor.